divendres, 25 de maig del 2012

pianistes


Es parla aquests dies del setè aniversari de youtube. Aquest mitjà s'afegeix a l'evolució imparable de l'accés a la informació de tota mena, en aquest cas visual i sonora. Si amb spotify podem accedir a múltiples versions de tota mena d'obres amb la garantia de qualitat que suposa el fet que han estat enregistrades i comercialitzades, youtube és molt més obert, hi podem trobar de tot, des de versions casolanes fins a recuperacions d'enregistraments històrics de grans figures. Buscar, escoltar, comparar i aprendre a discernir és un exercici bo i saludable per a tothom. I youtube té unes possibilitats pedagògiques que tot just comencem a aprofitar. Un bon exemple és aquest muntatge de la famosa Polonesa op.53  de Chopin, on  es poden comparar diverses maneres d'entendre la música i de fer-la. Cadascú tindrà les seves preferències, i podrà escoltar senceres les versions que més li agradin  i saltar-se les que no, més enllà d'un judici sobre el que és "correcte o incorrecte".
De passada ens podem fixar en el passatge d'octaves, molt similar al dels Funerals  de Liszt (minut 6.06), i les meravelles que es poden fer només amb els acords bàsics de tònica i dominant.

2 comentaris:

  1. Molt interessant Albada!
    a mi m'agrada molt comparar obres sobre tot quan es tracta de Bach...
    http://www.youtube.com/watch?v=4VauppHP-Eg

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Eloy! Bach, música pura, sempre es presta a interpretacions personals,: tempos, dinàmiques, articulacions. No hi ha una veritat, i tampoc cal fer classificacions, sempre subjectives. Si alguna cosa es desprèn d’aquesta mostra és que les modes marquen les estètiques, i que això no fa variar la vàlua dels artistes. Sobta veure les grans diferències entre els suposats especialistes en Bach: Türeck, Gould i Schiff.
      Afegeixo la segona part de la comparació, amb una variació més contrapuntística on es referma el que comento.

      http://www.youtube.com/watch?v=LqIHGhm0XxE&feature=relmfu

      Elimina